Op 10 januari 2023 vond Travel Congress plaats in Jaarbeurs, Utrecht. De dag werd begeleid door dagvoorzitter Rens de Jong. Tijdens het event werd een hoop inspiratie en waardevolle informatie gedeeld en kregen bezoekers praktische handvatten voor dit reisjaar. Kon je er niet bij zijn en ben je benieuwd wat er allemaal verteld is? Wij hebben samenvattingen van alle sessies op een rij gezet!
Metaverse, een term die wellicht niet bij iedereen bekend is. Maar wel iets wat steeds meer geïntegreerd zal worden in de samenleving en iets waar de jongere generaties al mee opgroeien middels online gamen. Metaverse is een virtuele wereld, maar ook meer dan dat. Iedereen kent inmiddels de VR bril wel, een goed voorbeeld van Metaverse. Maar deze wereld hoeft niet in 3D te zijn en met een speciale bril. 2D op een plat scherm behoort ook tot deze wereld met avatars waarin je real time interactief bezig bent.
De voorspelling is dat we in 2025 per persoon 1 uur per dag bestenden aan metaverse. En dat we per persoon van 38% naar 54% online tijd gaan in een paar jaar tijd, onder andere doordat metaverse steeds groter gaat worden. En nee, niet alleen in de gamewereld dus, maar ook bedrijven als supermarkten, overheden, grote merken als Nike en Heineken zullen metaverse gaan inzetten.
De grote vraag tijdens Travel Congress is dan natuurlijk: wat betekent dit voor de reiswereld? Is het een kans? Moeten we meedoen aan deze ontwikkeling? Uit onderzoek is gebleken dat 43% van de reizigers in de toekomst virtuele werelden wil gebruiken bij de keuze voor hun volgende fysieke reis. Thomas Cook heeft de virtuele wereld ‘try before you fly’ opgezet en zag daarmee de boekingen groeien met maar liefst 190%. Madrid en diverse andere steden kun je ook al bezoeken in een virtuele omgeving. Deze metaverse wereld heeft zijn intrede in de reisbranche dus al gedaan en is hoe dan ook niet meer te stoppen. Fantastisch om vanuit je eigen luie stoel andere werelden te kunnen ontdekken, maar wat zijn de regels? Zijn er grenzen? En hoe worden die bepaald en bewaakt?
Metaverse…een kans voor de reisbranche?
Nancy Beers van Happy Game Changers, in een adem te noemen met Serious gaming binnen bedrijven, geeft een energieke sessie waarbij stilzitten geen optie is. De netjes opgestelde stoelen gaan rigoureus aan de kant en iedereen die wil mag meedoen en komen staan. Dat voelt wat onwennig in eerste instantie, maar het hek is al snel van de dam als iedereen inziet dat je met serious gaming op een spelenderwijze en open vizier tot inzichten komt. Door spellen die soms het uiterste vragen van je hersenen en soms kinderlijk eenvoudig zijn. Maar allemaal met een doel. De ene keer om te laten zien hoe je door met elkaar te denken eenvoudig ingebakken processen efficiënter kunt maken. En de andere keer wordt al snel duidelijk wat een kleine aanpassing vanuit het management zou betekenen voor de rest van de organisatie.
Gamen voor volwassenen dus, binnen bedrijven. Smarter Angry Bird, Brain Shock en Game Change komen aan bod. Iedereen kan het spelen en dat maakt dit serious gaming zo efficiënt. Bijkomend voordeel is dat spelen positieve gezondheidseffecten heeft op mind & body. Zo is aangetoond dat het stresslevel significant daalt wanneer je regelmatig een pauze neemt waarbij beweging en een spelelement onderdeel is.
Net zoals zoveel branches is stilstand geen optie en zal je als reisorganisatie ook moeten veranderen. Een missie, visie of werkproces veranderen is nodig, maar heeft tegelijkertijd veel impact. Het resultaat bereik je met elkaar, elke laag van de organisatie. Serious gaming is een uitermate geschikt middel om stappen te zetten naar verandering!
Bezoekers tijdens de sessie van Nancy Beers
Elke Dens, Ewout Versloot en Agnes spraken tijdens Travel Congress over de toekomst van toerisme voor bestemmingen. Isabel Mosk leidde het gesprek als moderator.
De drie sprekers gaven allemaal een tip met betrekking tot duurzaamheid. Ewout zei dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken. Je kan morgen al starten met iets. De tip van Agnes sloot hierop aan. “Kijk naar de kleine dingen. Stel haalbare doelen en zet kleine stapjes”. Elke voegde hieraan toe dat samenwerken ontzettend belangrijk is. “Je hoeft niet altijd alles alleen op te lossen”.
Jean Gelissen is de directeur van Toverland, het tweede grootste attractiepark in Nederland en het eerste grote indoor pretpark in het Westen van Europa. Een mooi familiebedrijf wat in korte tijd enorm hard gegroeid is. Harder dan elk ander attractiepark in Nederland. De vader en tante van Jean zijn de oprichters. Vanuit een totaal andere branche (systeemplafonds en systeemwanden plaatsen) zocht hij nieuwe business in de consumentenmarkt, waarbij je bij het afnemen van je product direct je geld ontvangt. In tegenstelling tot zijn branche, waar je lang op je geld moet wachten. Daar is uiteindelijk ‘Het land van Toos’ uit geboren, nu bekend als Toverland. Het concept was al snel een succes, in de eerste zomer (2021) moest er aan de deur al nee verkocht worden omdat het vol was. Jean neemt ons mee in de reis van indoorpark naar volwaardig themapark, waarbij magische gelukservaringen creëren in alle facetten van het bedrijf het uitgangspunt is.
Het park heeft vandaag de dag 6 themagebieden, 35 attracties en shows. In 2022 is voor de eerste keer 1 miljoen bezoekers gehaald, na de Covid jaren een flinke groei. De beleving wordt neergezet door in totaal 700 ‘Toverlanders’ die allemaal hetzelfde doel hebben: magisch geluk creëren. Jean neemt ons mee de tijdlijn vanaf 2007:
2007: Opening grootste en snelste achtbaan van het land
2013: Opening Magische vallei
2018: Opening Port Laguna
2018: Opening Avalon
2001: 220.000 gasten
2019: 850.0000 gasten
2022: Meer dan een miljoen
Hoe we als 9 plus organisatie erin slagen om steeds weer te kunnen groeien? Durf grenzen te verleggen, want dan wordt magie werkelijkheid. We zijn gastgericht, daadkrachtig en doen het écht samen. We hebben enorm veel creativiteit in huis en de daadkracht om risico’s te durven nemen. Samengevat: Maak het onmogelijke mogelijk!
Wat heb je daarvoor nodig?
Visie voor de toekomst:
Toverland wil zich ontwikkelen tot een short time destination resort. Goed voorbeeld is Europapark in Duitsland, met 5000 bedden in de resorts en hotels. Daarbij staat duurzaamheid centraal, met zo’n 2500 zonnepanelen. Voor het einde van dit jaar is het park voor 38 procent zelfvoorzienend en helemaal gasloos.
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito in the room” (Dalai Lama)
Elk merk heeft de verplichting om terug te geven wat ze ‘nemen’ van de wereld. Dus als je energie, mensen, natuur of wat dan ook van de wereld neemtt, moet je het teruggeven, en bij voorkeur nog meer. Gebruik je stem en kracht als merk door écht waarde toe te voegen.
Thecla geeft concrete voorbeelden van campagnes van Tony Chocolony, hoe ze hun overtuigingen delen met de wereld, soms met groot succes en soms met veel kritiek. Maar hoe dan ook, ze zetten hun middelen in met als doel de wereld een betere plek te maken.
Terugkijkend zien we de volgende ontwikkelingen:
“Waarde creëren die verder gaat dan de individuele behoefte voor het collectieve voordeel van mensen en de planeet. Het gaat er niet om waarom je bestaat, het gaat erom waar je waarde kunt toevoegen”, stelt Thecla.
Als we het hebben over het veranderen van de wereld als merk, moeten we ons afvragen: is het greenwashing of simpelweg de enige sleutel tot overleven? We moeten er rekening mee houden dat 85% van de consumenten de afgelopen jaren met aandacht voor duurzaamheid heeft geconsumeerd. Ze accepteren greenwashing op de lange termijn niet, dus ja, het veranderen van de wereld als merk is de sleutel tot overleven.
Thecla vat haar presentatie samen met een korte tutorial:
Stap 1: Creëer een merkmatch tussen jouw merk en de collectieve behoefte – Merkmatch
Stap 2: Echte waardecreatie begint met innovatie, zeggen versus maken en doen. Hoe werkt jouw toeleveringsketen? Act!
Stap 3: Waarom wij? Doe je eigen due diligence, ga niet alleen je hart najagen. Hoe duurzaam is mijn toeleveringsketen? Breng jouw boodschap, jouw belofte niet naar buiten voordat je kennis hebt opgedaan over elk klein detail van de duurzaamheid van uw toeleveringsketen.
Stap 4: Wat levert het hen op? Activisme gaat over collectivisme. Waarom ik?
Thecla Schaeffer op het podium
Kirsten Jassies is social media expert. Tijdens Travel Congress gaf zij een lezing over de inzet van TikTok en Instagram Reels voor de reisbranche. Hoe maak je onvergetelijke korte video’s van de reizen die je aanbiedt?
Kirsten begint haar lezing met een TikTok-video. In de video is een frituurpan te zien waar een rechthoekig blok uitgehaald wordt. De opdracht van de kijker is achterhalen wat er gefrituurd wordt. De video spoelt terug en langzamerhand wordt duidelijk dat het om een baksteen gaat.
Dit soort TikTok-video’s zijn niet meer weg te denken. Ze geven een dopamine-boost en werken verslavend. Kirsten vertelt dat deze Tiktokker een aantal slimme trucjes in zijn video’s verwerkt die de aandacht trekken en vasthouden van de kijker. Denk aan een hidden egg (in dit geval een vlieg die in elke video terugkomt die de kijker moet zoeken) en een vraag aan het eind ‘Wat zal ik de volgende keer frituren?’ Deze trucs zijn eenvoudig toe te passen op reisvideo’s. Zo kun je je video bijvoorbeeld eindigen met de vraag ‘Wat zal mijn volgende bestemming zijn?’ Op deze manier geeft ze praktische tips aan het publiek in de zaal.
We kunnen niet meer om TikTok heen. Per maand wordt er 45 uur naar TikTok-video’s gekeken. Op TikTok bepaalt het algoritme wat je te zien krijgt als kijker. De video’s sluiten aan bij wat jij als kijker kijkt. Als je hier slim op inspeelt komt je video dus dankzij het algoritme bij de juiste mensen terecht. Kirsten zegt dat het op TikTok allemaal niet zo perfect hoeft als op Instagram. “Let it go!”
Als je reisinspiratie wilt opdoen, is Google niet heel aantrekkelijk. Je ziet veel tekst en kleine afbeeldingen. Wanneer je daarentegen op TikTok een bestemming intypt, krijg je allerlei korte video’s te zien waardoor je meteen de sfeer van de bestemming proeft, het is bijna alsof je daar bent. Ze raadt aan om, als je op reis bent, niet meer alleen mooie foto’s te schieten maar ook om korte video’s van zo’n 3 seconden te maken. Zet de beelden achter elkaar, voeg een muziekje toe en in een handomdraai heb je een toffe TikTok-video voor je bedrijf gemaakt. Moet je deze video meteen op al je kanalen delen? Nee, Kirsten adviseert om per kanaal een strategie op te zetten en niet overal dezelfde content te delen.
Elske Doets, Elke Dens, Ties Joosten, Mattijs ten Brink en Arjan Kers gaan met elkaar het gesprek aan over hoe we de reisindustrie gaan verduurzamen.
Wat is de rol van de aanbieder? Moeten zij hun aanbod aanpassen en reizen dichter bij huis aanbieden of reizen op korte afstand niet meer als vliegtuigreis aanbieden? Maar hoe pak je dit aan als je specialist bent in reizen naar Amerika? En waarom is er wereldwijd geen belasting op kerosine terwijl vliegen zo belastend is voor onze planeet?
De reisbranche moet er met elkaar voor gaan zorgen bewustwording te creëren bij de consument en een ontwikkelingsslag te maken in het aanbod van duurzaam reizen. De keuze van de reis ligt uiteindelijk bij de consument, maar als je niks verandert in het aanbod en bewustwording zal er ook niks veranderen..
Panelgasten in gesprek over hoe wij onze industrie gaan verduurzamen
Elske Doets, Fenny Koppen, Paul Peeters, Stef Driessen en Florian Reuter gingen samen in gesprek over True Pricing.
De prijzen die nu worden betaald in de reisbranche staan vaak niet in verhouding met de impact die het heeft op onze planeet en de mensheid.
Moet true pricing vanuit de overheid ingevoerd worden en met die extra belastingen geïnvesteerd worden in duurzaamheid en herstel van de voetafdruk die we achterlaten? Worden we hierdoor gedwongen om bewuster na te denken over de reizen die we willen maken? En maak je zo reizen niet alleen toegankelijk voor mensen die het kunnen betalen en sluit je een groep uit? Moeten wij reizen dus zien als een luxe en niet als een recht?
Met de huidige klimaatverandering is true pricing een hot topic. Ook de reisaanbieder heeft hier een rol in waar verantwoordelijkheid voor genomen moet worden ook al zorgt die hogere prijs wellicht voor minder vraag. En wat heeft dit dan weer voor impact op reisbedrijven?
Allemaal vragen die niet zomaar beantwoord zijn in een sessie van 30 minuten. Maar wel vragen die je alvast aan het denken zetten over de toekomst van reizen en bijbehorende prijzen.
Als reisorganisatie heb je te maken met duizenden individuele reizigers, die allemaal een relevante ervaring verwachten. Het boeken van een reis is een relatief lange journey waarbij de timing en het type vakantie wat je een boeker aanbiedt cruciaal zijn. Derek Heek van Bookit en Alexander van Eerden van Building Blocks vertelden in hun sessie hoe je hyperpersonalisatie kan inzetten op basis van AI en waarom je niet meer om deze techniek heen kunt.
Het belangrijkste is om altijd en overal in te spelen op de klantbehoefte. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van 1:1 personalisatie. Een voorbeeld hiervan is om via Whatsapp berichten te sturen naar klanten met tips voor vakantiebestemmingen, oftewel een dialoog op schaal.
Ook kun je inspelen op verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het weer. Regent het, dan kun je zonnige bestemmingen promoten. Is het mooi weer? Dan kun je vakanties in Nederland promoten.
Derek Heek presenteerde tijdens de sessie twee praktijkcases van Bookit. De eerste case draaide om e-mail en de tweede om galerij-personalisatie. Door middel van een CDP (Customer Data Platform) op de website konden ze het gedrag van bezoekers bijhouden en aan de hand hiervan konden bijvoorbeeld afbeeldingen gepersonaliseerd worden. Een reiziger die van natuur houdt krijgt dan als hoofdbeeld een plaatje van natuur te zien, terwijl een reiziger die het belangrijk vindt dat er een zwembad bij het hotel is, een afbeelding van een zwembad te zien krijgt. Op deze manier speel je heel slim in op de klantbehoefte.
De sessie werd afgesloten met vier take-aways:
Alexander van Eerden aan het woord
Aruba leeft voor 90% van het toerisme. Aruba is zon, zand, zee, romantiek, wellness, gastronomie en actie. Laagseizoen is er eigenlijk niet, waardoor het eiland het hele jaar van het toerisme kan leven. De corona pandemie kwam daardoor natuurlijk net als voor vele andere bestemmingen keihard aan.
Herkomst van toeristen (1,1 miljoen aankomsten in 2022, waarvan 610.000 cruise passagiers)
Jaap en Sharmin vertellen over de manier waarop het eiland, in samenwerking met overheden en bedrijven erin geslaagd is de crisis communicatie voor zowel inwoners als toeristen zo helder mogelijk te laten verlopen. En nog belangrijker, hoe ze ervoor gezorgd hebben dat ze zo snel mogelijk weer veilig toeristen konden ontvangen op het eiland. Zo is er een Aruba health & happiness code, een certificaat, ontwikkeld waarvoor locaties (hotels, restaurants, recreatie) zich konden certificeren, indien zij voldeden aan de strenge hygiëne eisen. Steeds meer locaties gingen zich certificeren in rap tempo, wat een flinke boost gaf en de mogelijkheid het eiland weer open te kunnen stellen.
In tijden van Covid had Aruba 1 doel: top of mind blijven. Met pakkende campagnes in the context van ‘Happiness will prevail’ wisten ze op allerlei creatieve manieren het hart van zowel de terugkerende toerist als nieuwe toeristen te veroveren. Ze wonnen zelfs in 2021 een SEO award voor hun sterke contentstrategie. Samenvattend, door enerzijds de thuisblijvers te laten blijven dromen over het eiland en anderzijds hun eiland zo snel mogelijk ‘veilig´ te maken door het certificaat en het continue streven naar heldere communicatie werd Aruba als een van de eerste bestemmingen in het Caribisch gebied weer ‘groen’ op de kaart.
Marco Lemmers is medeoprichter en CEO van Conscious Hotels. In zijn sessie vertelde hij over de oprichting en hoe hij duurzaam leiderschap in hospitality interpreteert.
“Je kan alleen de wereld redden als iedereen meedoet”
Best practice: wissel tussen seizoenen met je klimaat in je gebouw.
How about people?
6 planet promises:
Wat is de uitdaging voor Conscious Hotels?
Tip: denk na waar jij geld aan uitgeeft en wat voor impact dit heeft op de wereld.
Marco Lemmers over Conscious Hotels
Omar deed zijn kennis op in de praktijk. Tijdens zijn carrière werkte hij voor grote bedrijven als Booking en Vodafone.
Wie en wat is Gen-Z?
Gen-Z is geboren tussen 1997 – 2012. Deze groep is misschien niet de grootste generatie in Nederland, maar wel de meest waardevolle en interessante, volgens Omar. Slechts een heel klein aantal bedrijven neemt hun beslissingen op basis van deze groep, maar veel meer bedrijven zouden hun merk en producten moeten voorbereiden op deze groep, want GEN-Z is onze toekomst. Het zijn digital natives, ze zijn opgegroeid met technologie als een integraal onderdeel van hun leven. 60% van hen vindt dat digitale eerste indrukken belangrijker zijn dan een persoonlijke indrukken. Ze worden niet getriggerd door traditionele advertenties en ze zullen moeilijker te targeten zijn, omdat ze zich volop afmelden of afschermen voor alle soorten advertenties. Bij deze groep werkt een pushstrategie niet, alleen een pullstrategie heeft kans van slagen. Bovendien zijn ze erg ondernemend, meer gemotiveerd en hebben ze de neiging onafhankelijker te zijn. Als ze hun favoriete baan in Nederland niet vinden, zullen ze niet aarzelen om naar het buitenland te gaan. Door op te groeien in een tijd van economische onzekerheid en politieke polarisatie zijn ze risicobewust. En heel belangrijk, ze zijn sociaal & milieubewust. Ze hebben merken nodig die authentiek zijn en ook bereid zijn om hun fouten toe te geven.
Kortom, wat moeten merken doen?
Richt je naast andere nieuwe kanalen op YouTube, maximaliseer daar je budgetten, voornamelijk vanuit een search perspectief. Vergeet het algoritme niet, al je video’s worden bekeken. Zorg er dus voor dat ze allemaal bij het merk passen. Als je met hen in contact wilt komen, zorg er dan voor dat je deel uitmaakt van hun visuele cultuur en nogmaals, wees authentiek, ze kijken zo door je heen. 71% blijft trouw aan een merk, zelfs als ze een fout maken.
Thomas Erdbrink verhuist in zijn studententijd naar Iran om zijn scriptie te schrijven. Daar ontmoet hij uiteindelijk de liefde van zijn leven en woont er maar liefst een jaar of 20 werkend als correspondent voor de NOS. Wanneer zijn accreditatie niet verlengd wordt verhuist hij noodgedwongen terug naar Nederland en dat is nogal een verandering. Maar hij ontdekt ook dat hij een reiziger is, waar hij ook woont en dat hij in Iran belangrijke lessen heeft geleerd.
Het moderne Nederland moet hij na al die jaren in een totaal andere cultuur herontdekken en wat hij aanhaalt is het enorme verschil in feest vieren. We kennen allemaal de Nederlandse kringetjes verjaardagen terwijl er op een Iraans feestje gedanst en gefeest wordt en er écht contact gelegd wordt met elkaar wat een speciale band schept.
Door elkaar te benaderen, de juiste interesse te tonen en rake vragen te stellen leg je écht contact en gaan mensen praten. Dit kun je toepassen waar je ook bent tijdens je reizen, ver of dichtbij, wat je reis extra bijzonder maakt!
Thomas Erdbrink laat zijn Iraanse dansmoves zien